Frankrijk Corona

Reizen naar Frankrijk is toegestaan

Laatst bijgewerkt 1 januari 2023

Sinds 1 augustus 2022 gelden er geen Covid-19-gerelateerde beperkingen meer in Frankrijk. U hoeft niet een bewijs van vaccinatie, een coronabewijs of een getekende verklaring bij u te hebben. U kunt vrijelijk naar Frankrijk reizen. De Rijksoverheid geeft voor haar reisadvies voor Frankrijk een kleurcode groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.

Verouderd: informatie geldend tot 1 mei 2022
De Rijksoverheid heeft sinds begin 2022 het reisadvies voor Frankrijk gewijzigd naar ‘groen’. Dat wil zeggen dat u vrijelijk reizen naar Frankrijk kunt reizen, maar u dient wel een bewijs te hebben dat u geen Corona heeft. Dit kan op verschillende manieren.

Coronaregels Frankrijk

Er gelden kortgezegd de volgende regels bij het reizen naar Frankrijk voor personen vanaf 12 jaar. Kijk welke optie voor u van toepassing is.

  • 1. U bent 1 week of langer geleden volledig gevaccineerd met Pfizer, Moderna of Astra Zeneca; volledig vaccinatiebewijs door middel van het Coronabewijs of het gele vaccinatieboekje met de stempels
  • 2. U bent 4 weken of langer geleden volledig gevaccineerd met Janssen; volledig vaccinatiebewijs door middel van het Coronabewijs of het gele vaccinatieboekje met de stempels
  • 3. U heeft eerder Corona gehad; een herstelbewijs dat 11 dagen of ouder is, maar niet ouder dan 180 dagen.
  • 4. U heeft niet een Corona-vaccinatie of Corona gehad; een negatieve PCR/NAAT-test niet ouder dan 78 uur of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur

Coronabewijs

U kunt naar Frankrijk reizen met het EU Digitale Corona Certificaat (DCC) ofwel het Coronabewijs. Check op tijd voor vertrek of de app goed werkt op uw telefoon en of uw vaccinatiegegevens nog actueel zijn. Overigens ook het ouderwetse gele vaccinatieboekje met stempels met bevestiging van de vaccinaties van de GGD of uw huisarts wordt in Frankrijk geaccepteerd als vaccinatiebewijs. Eerder was ook een getekende “verklaring op erewoord” nodig. Deze lijkt deze zomer 2022 niet meer nodig. Lees meer informatie over de Coronaregels in Frankrijk.

Controle Corona in Frankrijk

U hoeft er zomer 2022 geen rekening mee te houden dat er extra gecontroleerd gaat worden. De ervaringen van toeristen die in Frankrijk zijn geweest, zijn dat het nauwelijks gebeurt. De meeste Nederlanders geven aan dat zijn gewoon ongehinderd kunnen doorrijden. Nederland is ook een ‘groen’ land, dus niet verdacht. Toch blijft het altijd opletten bij het openen van het toeristenseizoen. Als de Franse politie opeens op de drukken weekenden bij de grenzen gaat controleren, dan is er kans op enorme files. Hou hier rekening mee het plannen van uw reis. De boetes bij het niet voldoen aan bovenstaande eisen bedragen minimaal € 135,- per persoon en kunnen oplopen tot aanzienlijke bedragen.

Zomervakantie 2022 Frankrijk

Het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Frankrijk is per begin 2022 ‘groen’. Dit houdt in dat u naar Frankrijk kunt reizen, maar dat er wel veiligheidsrisico’s gelden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken noemt als specifieke veiligheidsrisico’s terrorisme, criminaliteit en natuurgeweld. Hou de actuele stand goed in de gaten. De verwachting is dat de meeste landen in Zuid-Europa deze zomer het advies ‘geel’ blijven behouden en dat alle Europeanen gewoon op vakantie kunnen.

(Verder kijkend na de zomer van 2022: en wat zijn de verwachtingen voor het reisadvies naar Frankrijk voor het najaar van 2022? De verwachtingen voor na de zomer zijn nog onduidelijk. In het najaar kan de situatie weer veranderen. Als Frankrijk weer naar het reisadvies ‘oranje’ terug verkleurt, dan gelden er weer beperkingen, en zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan.)

4/5 - (1 stemmen)

Een gedachte over “Frankrijk Corona

  1. Er is op dit moment, maart 2021, helemaal geen algehele lockdown in Frankrijk. Er is alleen een avondklok van 18.00 tot 6.00. En in een paar regio’s ook een weekend lockdown. Bijna alle winkels zijn open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *